Annons
Nyheter

Dörren stängd – inga pandor i danskt zoo i år

Det blir inga pandaungar i Köpenhamns zoo i år heller, rapporterar djurparken.
Danmark • Publicerad 17 april 2023
Pandaparet Xing Er och Mao Sun i Köpenhamns zoo i lördags. Arkivbild.Foto: Emil Nicolai Helms/AP/TT

På måndagseftermiddagen stängdes porten mellan de två burarna som i vanliga fall skiljer pandahanen Xing Er och honan Mao Sun åt. Det stängde samtidigt möjligheten för de två pandorna att para sig och få ungar.

Orsaken är att Mao Sun inte längre är brunstig – vilket hon är en till tre dagar varje år. De två pandorna har tillbringat den senaste månaden tillsammans.

Annons

Det inlånade pandaparet Mao Sun och Xing Er flyttade in i den påkostade, nybyggda pandaanläggningen på zoo våren 2019 och har inte lyckats få ungar.

Att det misslyckades den här gången säger Mads Frost Bertelsen, zoodirektör, beror på att pandorna är "oerfarna när det kommer till pandaspråk" – de skickar blandade signaler.

– När han försöker sätter hon sig och vill inte. Och så försöker han ta tag i henne, och då tar han tag för hårt, och sedan börjar de slåss. De kan inte hitta den harmoni som behövs på bara några minuter för att det ska lyckas, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons