Annons
Nyheter

Dottern i fokus när Kim firade armén

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har högtidlighållit den nordkoreanska arméns 75-årsdag – och återigen låtit sin dotter få uppmärksamhet.
Nordkorea • Publicerad 8 februari 2023
Vid bordet, från vänster: Diktatorsfrun Ri Sol Ju, dottern Kim Ju-Ae och diktatorn själv, Kim Jong-Un. Bakom dem står flera höga ledare inom militären. Bilden har distribuerats av Nordkorea via landets propagandamedier.
Vid bordet, från vänster: Diktatorsfrun Ri Sol Ju, dottern Kim Ju-Ae och diktatorn själv, Kim Jong-Un. Bakom dem står flera höga ledare inom militären. Bilden har distribuerats av Nordkorea via landets propagandamedier.Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT
Kim Jue-Ae och Kim Jong-Un vid en bankett där man högtidlighöll den nordkoreanska militärens 75-årsdag. Bilden har distribuerats av Nordkorea.
Kim Jue-Ae och Kim Jong-Un vid en bankett där man högtidlighöll den nordkoreanska militärens 75-årsdag. Bilden har distribuerats av Nordkorea.Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP/TT

Framträdandet är dottern Kim Ju-Aes fjärde i det offentliga. Vid tidigare tillfällen har hon omtalats som ett särskilt högt hållet barn i Nordkoreas propagandamedier, vilket har bidragit till spekulationer om att hon förbereds för att bli Kim-dynastins arvtagerska.

Ledaren träffade och skakade hand med militärer i ett välregisserat förfarande och hans dotter stod tätt intill. Sedan hölls en bankett med militära högdjur där Kim Jong-Un i ett tal hyllade dem för att driva "världens starkaste" militärmakt. Far och dotter hade liknande kläder och gick hand i hand på röda mattan inför banketten.

Annons

Propagandatidningen Rodong Sinmun, som genomgående öser superlativ över landets styre, skriver att far och dotter Kim "var väldigt upprymda över att få bli övertygade om landets eviga säkerhet och framtid, eftersom de leds av den ständigt segrande och briljante befälhavaren som har en vilja av stål".

Vid tidigare framträdanden har dottern fått se tester av interkontinentala robotar, samt träffa militära ingenjörer som tillverkar dem.

Jue-Ae tros vara nio eller tio år gammal och är ett av tre barn. Åldersuppskattningen bygger bland annat på uppgifter från den amerikanska ex-basketstjärnan Dennis Rodman, som sedan flera år när ett slags vänskap med den nordkoreanske envåldshärskaren. Rodman har i en intervju för några år sedan berättat att han gick omkring med ett av Kims spädbarn i famnen under en semesterresa 2013.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons