Annons
Nyheter

Draghi favorit när Italien väljer president

Italien • Publicerad 4 januari 2022
Italiens premiärminister Mario Draghi pekas ut som favorit till att bli ny president. Arkivbild
Italiens premiärminister Mario Draghi pekas ut som favorit till att bli ny president. ArkivbildFoto: Domenico Stinellis/AP/TT

Den 24 januari inleds processen att välja ny president i Italien. Premiärminister Mario Draghi anses som favorit att efterträda Sergio Mattarella.

Presidentrollen är främst ceremoniell men i politiska kriser, som inte är är sällsynta i landet, har statschefen en viktig funktion, bland annat när det gäller att utse regeringsbildare.

Annons

Den 74-årige före detta chefen för EU:s centralbank (ECB) har inte bekräftat att han är intresserad av posten men har antytt att dörren står på glänt. Frågan är dock hur det går med den breda regeringskoalitionen om han lämnar.

Den 85-årige Silvio Berlusconi, kontroversiell tidigare premiärminister, har signalerat att han gärna blir president men motståndet mot honom är stort.

Presidenten utses i en omröstning bland drygt tusen parlamentsledamöter och representanter för landets 20 regioner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons