Annons
Nyheter

Drar ner på pengar till studieförbunden

Budget • Publicerad måndag 11:47
Regeringen drar ner på anslag till studieförbund. Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild.
Regeringen drar ner på anslag till studieförbund. Utbildningsminister Mats Persson (L). Arkivbild.Foto: Lars Schröder

Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år, rapporterar SVT. Regeringen vill i stället prioritera yrkesutbildningar.

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider. Då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till tv-kanalen.

Annons

Studieförbunden får i nuläget cirka 1,8 miljarder kronor. Nästa år blir det ett minus på 250 miljoner, året därpå 350 miljoner mindre och 2026 minskar anslagen med 500 miljoner.

Studieförbundet Vuxenskolan är chockad över omfattningen av nedskärningarna.

– Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger förbundschef Johan Fyrberg till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons