GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Drömmen om biodling kan vara hotad

Makens olycka kan vara slutet på Mona Caroline Jacobs dröm om att leva som biodlare.
Skurup • Publicerad 28 juni 2019
Mona Caroline Jacobs driver biodling sedan 2015 i Skurup
Mona Caroline Jacobs driver biodling sedan 2015 i Skurup
Foto: Mark Hanlon

Tidigare i veckan kunde honungsälskare och andra läsa Mona Caroline Jacobs inlägg på sociala medier om mardrömmen som drabbade bidrottningen.

I samband med ett arbete i bikuporna fick hennes make ett stick av ett av bina.

– Det är sådant som man får räkna med som biodlare, säger Mona Caroline Jacobs.

Det som hände denna gången var dock att maken fick en allergisk reaktion som utvecklade sig till att påverka hela kroppen och andningen. Det hela slutade med att han fick åka med ambulans till sjukhuset.

Väl där kunde läkarna konstatera att han svarade bra på den massiva behandling han fått men de informerade också om att den allergiska reaktionen kan förvärras vid framtida stick.

Och då är inte deras livsval att vara biodlare det mest ultimata.

– Vi vet inte vad vi ska göra, nu fokuserar vi på att i första hand klara säsongen, säger Mona Caroline Jacobs.

Ett alternativ är att biodlingens tio kupor får flytta hemifrån, men det kan inte ske just nu. Dessutom är inte bikupor helt enkelt att flytta.

– Man kan inte flytta en bikupa en halvmeter, då blir bina förvirrade och hittar inte hem. Men flyttar man kupan fem kilometer så märker bina att de är i en ny miljö och gör en omprogrammering så att de hittar hem igen, säger Mona Caroline Jacobs.

Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.