Annons

Drönarattacker mot ukrainska spannmålsförråd

Spannmålshamnen i den ukrainska staden Izmail utsattes under natten för en rysk drönarattack. Staden ligger vid floden Donau och gränsar till Rumänien.
Ukraina • Publicerad 2 augusti 2023
Hamninfrastruktur i den ukrainska staden Odessa skadades i ett ryskt drönaranfall.
Hamninfrastruktur i den ukrainska staden Odessa skadades i ett ryskt drönaranfall.Foto: Odessa-guvernören Oleh Kipers Telegramkanal/APTT

Enligt Ukraina förstördes stora mängder spannmål i attacken.

"Ryssarna attackerade och lagerlokaler och spannmålssilos, nära 40 000 ton spannmål förstördes", skriver infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Telegram.

Annons

Han skriver vidare att spannmålet skulle skickas till "Afrika, Kina och Israel".

Hamnstaden som ligger vid floden Donau – på gränsen till Rumänien – har fungerat som det huvudsakliga alternativet för att frakta spannmål från Ukraina sedan Ryssland återinförde sin blockad av Ukrainas hamnar vid Svarta havet i mitten av juli.

I ett inlägg på medieplattformen X, tidigare känd som Twitter, riktar Rumäniens president Klaus Iohannis hård kritik mot Ryssland.

"Rysslands fortsatta attacker mot den ukrainska civila infrastrukturen vid Donau, i närheten av Rumänien, är oacceptabla", skriver Iohannis i inlägget.

Även i staden Odessa har hamninfrastruktur skadats i ett ryskt drönaranfall under natten, enligt guvernören Oleh Kiper.

– Som ett resultat av attacken bröt bränder ut vid anläggningarna i hamnen och industriell infrastruktur i regionen och en hiss skadades, säger Kiper.

Ryssland har trappat upp anfallen mot Odessa, en flera hundra år gammal hamnstad vid Svarta havet, ända sedan Moskva drog sig ur det spannmålsavtal som gjorde det möjligt för Ukraina att exportera sitt spannmål trots kriget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons