Annons

Drottning Elizabeth stödjer barnbarnet Harry

Drottning Elizabeth och delar av den brittiska kungafamiljen möttes för att dryfta prins Harry och hans fru Meghans vilja att skapa sig en ny framtid.
Drottningen välsignar deras planer – med viss sorg.
Storbritannien • Publicerad 13 januari 2020
Medier fanns på plats redan i gryningen på måndagen runt drottningens lantställe Sandringham i England inför mötet om prins Harry och Meghans framtid.
Medier fanns på plats redan i gryningen på måndagen runt drottningens lantställe Sandringham i England inför mötet om prins Harry och Meghans framtid.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Drottning Elizabeth har gått med på en "övergångsperiod" då prins Harry och Meghan ska dela sin tid mellan Kanada och Storbritannien. Beskedet kom efter en familjeträff på drottningens lantställe Sandringham i östra England. Bland dem som deltog fanns kronprins Charles och Harrys storebror William.

I ett uttalande säger den 93-åriga drottningen att hon stöttar parets planer.

"Nytt liv som ung familj"

Annons

"Min familj och jag stödjer helt Harry och Meghans vilja att skapa ett nytt liv som en ung familj",

"Även om vi hade föredragit att de hade fortsatt att vara heltidsarbetande medlemmar av kungafamiljen, så respekterar och förstår vi deras vilja att leva ett mer oberoende liv, samtidigt som de kommer att kvarstå som en högt värderad del av min familj", skriver drottningen.

Drottningen sade att hon gått med på en övergångsperiod då paret ska leva i både Kanada och i Storbritannien, en kompromiss sedan Harry och Meghan "klargjort att de inte vill vara beroende av allmänna medel i deras nya liv". Beslutet innebär dock praktiska problem som drottningens familj måste lösa, "så jag har bett om att de sista besluten ska fattas de närmaste dagarna", säger drottning Elizabeth.

Rykten om slitningar

Mötet har kantats av rykten om slitningar inom kungafamiljen.

Tidningen The Sunday Times har uppgett att Harry och William är osams, och att storebrodern haft "en mobbande inställning" till Meghan sedan hon gifte sig med den yngre prinsen förra året.

Men dessa uppgifter förnekas med kraft av bröderna. Denna "falska historia" har publicerats "trots tydliga förnekanden" från de inblandade, heter det i en kommuniké från prinsarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons