Annons
Nyheter

Dubbel KU-anmälning mot Löfven efter EU-möte

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiseras för att han på EU-toppmötet inte lyft fram kärnkraft som ett hållbart alternativ. Nu KU-anmäler Sverigedemokraterna och Moderaterna Löfven.
Politik • Publicerad 26 oktober 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen för återrapportering från Europeiska rådets möte.
Statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen för återrapportering från Europeiska rådets möte.Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven flög till Bryssel för EU-toppmöte i torsdags. Med sig hade han ett mandat från en majoritet i riksdagens EU-nämnd.

Mandatet gick ut på att han skulle ta upp att kärnkraft bör klassas som hållbart i EU:s regelverk för investeringar för omställning av samhället, den så kallade taxonomin.

Annons

Löfven tog upp kärnkraften på mötet, som en viktig del i Sveriges energimix under en lång tid framöver – men han kallade den inte hållbar. Före mötet hävdade Löfven att frågan om hur kärnkraft ska klassas i EU:s så kallade taxonomi som hållbar investering inte alls fanns på dagordningen. Några andra medlemsländer tog dock upp frågan och då borde Löfven ha tagit tillfället i akt, anser partierna som bett honom om det.

När Löfven på tisdagen återrapporterade från toppmötet fick han frågan från bland andra Moderaternas Jessica Rosencrantz och Sverigedemokraternas Martin Kinnunen om varför. Kinnunen undrar om Löfven respekterar riksdagsordningen.

– Varför ska vi ha EU-nämnden över huvud taget i så fall? frågade Martin Kinnunen.

KU-anmäls

Både SD och M anser att Löfven har begått ett övertramp, och har nu också anmält statsministern till konstitutionsutskottet (KU).

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt att statsministern uttryckligen väljer att ignorera det mandat som EU-nämnden har gett regeringen inför förhandlingarna i europeiska rådet, säger Rosencrantz till TT.

– Statsministern verkar hitta alla möjliga ursäkter för att inte diskutera kärnkraft med sina europeiska kollegor.

Löfven svarade att han hyser stor respekt för riksdagen och EU-nämnden.

– Det finns ingen nonchalans här mot riksdagen, tvärtom.

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson, ledamot i nämnden, konstaterade att han aldrig varit med om att statsministern går emot nämndens beslut.

– Jag blir faktiskt lite upprörd.

Annons

Löfven menar han har möjligheten att gå emot EU-nämnden. Det händer väldigt sällan.

– Det här är inget som sker varje vecka, eller varannan vecka eller ens varje år. Och det var ett unikt fall för min del i alla fall. Nu ar jag varit på 66 rådsmöten och för mig var det första gången.

"Nu får det prövas"

Han hänvisar också till att frågor av liknande karaktär behandlats i KU tidigare.

– Nu får det prövas av KU, säger han och lovar att infinna sig om utskottet kallar honom.

Löfvens resonemang om majoritet i EU-nämnden respektive kammaren syftar på att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet har fler mandat i riksdagen som helhet. Majoriteten i EU-nämnden utgjordes av M, KD, SD och L, ibland benämnd som en så kallad falsk majoritet. V och C står inte bakom uppmaningen till Löfven om kärnkraft som ett hållbart alternativ.

Även Kristdemokraternas Sofia Damm och Liberalernas Maria Nilsson undrade varför Löfven gick emot EU-nämnden i frågan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons