GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dubbelt så många A-traktorer på drygt två år

Antalet registrerade A-traktorer har fördubblats på drygt två år och ligger nu på nära 50 000, visar siffror från Transportstyrelsen.
Trafik • Publicerad 26 juli 2022
Antalet registrerade A-traktorer ligger nu på nära 50|000, visar siffror från Transportstyrelsen. Arkivbild.
Antalet registrerade A-traktorer ligger nu på nära 50|000, visar siffror från Transportstyrelsen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En tydlig ökning syntes redan 2020, vilket tros hänga ihop med förändrade regler om hur fordonen ska vara konstruerade som trädde i kraft detta år.

Hastigheten för en A-traktor får inte överstiga 30 kilometer i timmen och fordonen ska vara spärrade för högre hastigheter. Den nya regeln innebar att det blev möjligt att spärra hastigheten med elektroniska metoder.

"Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar", säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det förekommer dock att A-traktorer är manipulerade och kan köras i högre hastigheter än den tillåtna. A-traktorn räknas då som en vanlig personbil, och en ungdom som ertappas med detta kan fällas för olovlig körning.

För att köra A-traktor krävs ett mopedkörkort (AM-kort) eller ett traktorkort. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort 16 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.