Annons
Nyheter

Dubbelt så många björnar får skjutas i Gävleborg

Natur • Publicerad 13 juni 2023
I år får 140 björnar skjutas under licensjakten i Gävleborgs län. Arkivbild.
I år får 140 björnar skjutas under licensjakten i Gävleborgs län. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

För två år sedan fick 70 björnar skjutas under licensjakten i Gävleborgs län, vilket ökades till 120 i fjol. I år har länsstyrelsen beslutat att högst 140 björnar får fällas i årets jakt, alltså en fördubbling på två år, rapporterar Gefle Dagblad.

Årets tilldelning baseras på en inventering i höstas. Den visade att björnstammen i länet uppgick till cirka 589 individer. Det aktuella förvaltningsmålet för området är 300 djur och därför får fler björnar skjutas i år.

Annons

"Inventeringsresultatet bekräftar det vi de senaste åren upplevt, att stammen tvärt emot våra intentioner har ökat. Vi ökade tilldelningen kraftigt vid förra årets jakt och vi ser nu att stammen fortsatt behöver begränsas så vi når länets förvaltningsnivå", säger Simon Viklund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Årets björnjakt inleds den 21 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons