Annons

Ecuador dementerar plan på att vräka Assange

Ecuadors regering tillbakavisar uppgifter om att Ecuadors ambassad i London kan vara på väg att kasta ut Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Påståendet är ytterligare ett bevis på hur otacksam Assange är, skriver regeringen i ett uttalande.
Ecuador • Publicerad 6 april 2019
Julian Assange talar till sina anhängare från en balkong på Ecuadors ambassad i London. Bilden är från i maj 2017.
Julian Assange talar till sina anhängare från en balkong på Ecuadors ambassad i London. Bilden är från i maj 2017.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Regeringen "tillbakavisar genomgående de falska nyheter som på sistone har cirkulerat på sociala medier, till stor del spridda av en organisation som kan knytas till Julian Assange, om en förestående annullering av den diplomatiska asyl som beviljats honom sedan 2012", heter det i uttalandet.

Julian Assange gömmer sig i ambassadsbyggnaden från brittisk polis sedan nästan sju år tillbaka.

"Förvränger verkligheten"

Annons

Ecuadors regering passar även på att rikta en känga mot Julian Assange: "Genom att sprida information som förvränger verkligheten, utrycker (Assange) och hans medarbetare återigen sin otacksamhet och brist på respekt gentemot Ecuador", lyder fortsättningen på uttalandet.

Wikileaks uppgav i torsdags att Julian Assange kommer att kastas ut från Ecuadors ambassad "inom dagar eller timmar", med hänvisning till en högt uppsatt ecuadoriansk regeringskälla. Enligt Wikileaks uppgifter har Ecuador redan gjort upp med Storbritannien om ett gripande, sedan Assange brutit mot villkoren för sin borgen.

"Överträtt villkoren"

För några dagar sedan anklagade Ecuadors president Lenín Moreno Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet och att han brutit mot reglerna många gånger. Han beskyllde Wikileaks för att ha avlyssnat telefonsamtal och spridit privata bilder från hans telefon.

Wikileaks har avfärdat anklagelserna och sagt att man rapporterat om korruptionsanklagelser mot Moreno och att Ecuador använder uppgifterna som förevändning för att göra sig av med Assange. Enligt Wikileaks tweet från i torsdags hänvisar organisationens källa till läckan som grund för att Assange ska tvingas lämna ambassaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons