Annons
Nyheter

Efter brexit: EU och Storbritannien forskar ihop

Drygt 3,5 år efter brexit är EU och Storbritannien överens om att samarbeta igen – åtminstone på forskningssidan.
EU • Publicerad 7 september 2023
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett G7-möte i Japan i våras. Arkivfoto.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett G7-möte i Japan i våras. Arkivfoto.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT

Efter långa och sega förhandlingar har EU-kommissionen och den brittiska regeringen nått en uppgörelse om hur britterna ska kunna delta i EU:s stora forskningsprogram Horizon Europe.

"EU och Storbritannien är strategiska partners och allierade och dagens uppgörelse bevisar det. Vi kommer fortsatt stå i förgrunden av global vetenskap och forskning", skriver kommissionsbasen Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Annons

"Premiärministern (Rishi Sunak) har säkrat förbättrade ekonomiska villkor för deltagandet i Horizon Europe som är till Storbritanniens fördel", heter det i sin tur i ett brittiskt uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppgörelsen ger Storbritannien rätt att delta i EU-programmet från den 1 januari 2024 mot en beräknad kostnad på motsvarande 30 miljarder svensk kronor om året.

Deltagandet i Horizon Europe har varit ett tvisteämne ända sedan det brittiska utträdet ur EU i januari 2020. Torsdagens uppgörelse välkomnas av forskarvärlden.

"Det här är en stor dag för forskare i Storbritannien och hela Europa. Horizon-programmet är en ledstjärna för internationellt samarbete och akademiska och industriella forskare i Storbritannien kommer nu att vara tillbaka mitt i det", skriver en rad brittiska akademier i ett uttalande enligt AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons