Annons

Efter folkomröstningen – försäljning stoppad

Politik • Publicerad 13 januari 2020
Folket har sagt sitt – nu stoppas försäljningen av ett kommunalt bolag. Arkivbild.
Folket har sagt sitt – nu stoppas försäljningen av ett kommunalt bolag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ja-sidan – majoriteten av Helsingborgs styrande partier samt Sverigedemokraterna – backar nu efter att en förkrossande majoritet röstat för att behålla kommunens elbolag i offentlig ägo. Nu stoppas försäljningen av det kommunala bolaget Öresundskraft, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Energibolaget äger elnätet och fjärrvärmenätet i Helsingborg och har monopol. Hittills har en del av vinsten årligen gått till stadens kulturliv, så som konserthuset och stadsteatern. Pensionsjätten AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, vill köpa bolaget för drygt 12 miljarder kronor. De tre styrande partierna – Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – har varit positiva till försäljningen, liksom Sverigedemokraterna.

Annons

96,4 procent av de röstberättigade helsingborgarna röstade dock nej till en försäljning – men bara drygt hälften av kommuninvånarna deltog i söndagens folkomröstning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons