Annons
Nyheter

Efter kylan – sommarvärmen är på ingång

Efter regn kommer solsken och efter vinter kommer vår. I nästa vecka väntas varmt väder dra in i hela landet.
– Redan från måndagen kan det på sina håll i södra halvan av landet bli uppemot 15 grader, säger Max Schildt, jourhavande meteorolog på SMHI.
Väder • Publicerad 11 april 2023
Ett högtryck letar sig in över Norden från sydväst och etablerar sig över Sverige under nästa vecka. Mildare väder väntas i hela landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mars bjöd på ovanligt kallt väder i stora delar av landet, men nu tycks den soltörstande kunna få i alla fall några dagar av värme.

Ett högtryck letar sig in över Norden från sydväst och etablerar sig över Sverige under nästa vecka. Mildare väder väntas i hela landet, och på en del platser blir det nästan sommarvärme.

Annons

– Det är framför allt i södra halvan av landet och i Norrlands kustland som det blir milt med 10 till 15 grader – och lokalt lite högre än så, säger Max Schildt.

Från onsdag kan Götaland och Svealand få uppemot 20-grader.

Enligt Max Schildt är prognosen säker.

– Prognosen när det gäller temperaturen är ganska entydig: det kommer mildare väder nästa vecka.

Från bister vinterkyla till sommarkänsla på bara några veckor kan kännas lite märkligt. Enligt Max Schildt är det dock inte ovanligt att det i perioder kommer värmeböljor även på våren, om än lite mindre intensiva än på sommaren.

– För södra Sveriges del brukar vi i april ha maxtemperatur på drygt tio grader. Så att vi når upp mot arton grader någon dag är väl inte så onormalt. Men om det skulle röra sig mot många dagar så kanske det blir mer onormalt.

Även om inte den verkliga värmen är här för att stanna, är den värsta kylan bakom oss.

– Att sätta på sommardäck känns relativt säkert, säger Max Schildt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons