Annons
Nyheter

Efter läckan – Ringhals 4 tillbaka fredag natt

Ekonomi • Publicerad 6 april 2023
Återstarten av Ringhals 4 stötte på patrull, men nu väntas reaktorn köras igång igen på fredagen. Arkivbild.
Återstarten av Ringhals 4 stötte på patrull, men nu väntas reaktorn köras igång igen på fredagen. Arkivbild.Foto: Annika Örnborg/Ringhals

På långfredagen klockan 23.59 görs ett nytt försök att återstarta Ringhals 4. Till dess kör man reaktorn på halv kapacitet.

Återstarten av Ringhals 4, som stått stilla sedan augusti i fjol, har skjutits upp flera gånger på grund av avancerade reparationsarbeten. Planen var att nå full effekt på onsdagskvällen, men när den nått cirka 65 procent upptäcktes ett internt ångläckage.

Annons

– Vi levererar el hela tiden nu så Ringhals 4 är uppe och kör. Men vi behöver åtgärda läckaget och då backar man tillfälligt i effekt, och sedan påbörjar man återstartsprocessen, säger Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals.

Läckaget beskrevs som litet och odramatiskt.

– Det är inget som når utanför anläggningen och det är ingenting som har med radioaktivitet att göra, sade Anna Collin, presschef vid kärnkraftverket, till TT i samband med att läckaget upptäcktes på onsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons