Annons
Nyheter

Efter Putindansen: Ex-minister blir oljetopp

Ryssland • Publicerad 3 mars 2021
Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl nomineras till styrelsen i Rysslands statliga oljejätte. Här dansar hon med den ryske presidenten Vladimir Putin på sitt bröllop, 2018. Arkivbild.
Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl nomineras till styrelsen i Rysslands statliga oljejätte. Här dansar hon med den ryske presidenten Vladimir Putin på sitt bröllop, 2018. Arkivbild.Foto: Roland Schlager/poolfoto via AP/TT

Österrikes tidigare utrikesminister Karin Kneissl nomineras till styrelsen i Rysslands statliga oljebolag Rosneft.

Kneissl väckte internationell uppmärksamhet och irritation bland sina europeiska kollegor sommaren 2018, då hon bjöd Rysslands president Vladimir Putin till sitt bröllop och poserade med honom i en väldokumenterad dans inför gästerna.

Annons

Österrikiskan var en partilös minister, men nominerades till posten av det högerpopulistiska partiet FPÖ som ingick i förbundskansler Sebastian Kurz dåvarande regeringsbildning. Partiet har formella samarbeten med det ryska maktpartiet Enade Ryssland.

Senare har Karin Kneissl bland annat regelbundet skrivit för och medverkat i Rysslands statliga propagandakanal RT.

Det är den ryska regeringen som nominerar henne till Rosnefts styrelse, där hon gör sällskap med bland andra Tysklands tidigare socialdemokratiske förbundskansler Gerhard Schröder och flera personer i Vladimir Putins närmaste krets.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons