Annons
Nyheter

Efter skjutningar – visitationszoner förlängs

Brott • Publicerad 4 januari 2022
I början av december strax utanför Köpenhamn: Danska polisens kriminaltekniker undersöker den frisersalong på Islev Torv i Rødovre i västra Köpenhamn där tre personer skjutits. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Köpenhamnspolisen förlänger de så kallade visitationszonerna i delar av den danska huvudstaden. Det rör delar av Husum och Tingbjerg samt i delar av Nørrebro och nordvästra Köpenhamn.

Visitationszonerna har gällt från den 3 december, och förlängningen gäller nu fram till och med 18 januari, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressutskick.

Annons

Orsaken till förlängningen är de våldsamma konflikter som den senaste tiden skakat den danska huvudstaden. I december inträffade flera skottdåd, varav några med dödlig utgång.

Dansk polis har satt in extra resurser efter skottlossningarna, bland annat med mobila polisstationer och poliser som patrullerar både till fots och i fordon.

Visitationszoner infördes 2004 och var ett sätt att komma åt olaga vapeninnehav. Konceptet bygger på att polisen kan besluta om att under en kortare period inrätta en visitationszon när en konflikt blossar upp i ett område. Polisen har då rätt att utföra kroppsvisitation utan konkret brottsmisstanke för att kontrollera om personen bär vapen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons