Annons
Nyheter

Nya USA-siffror lyfte börsen

Börs • Publicerad 13 april 2023
Börsen hämtade ny kraft från USA på torsdagen. Arkivbild.
Börsen hämtade ny kraft från USA på torsdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen lyfte något i torsdagens eftermiddagshandel sedan ny amerikansk statistik presenterats. Det breda OMXS-indexet stängde på plus 0,5 procent.

Dels föll producentpriserna i USA, dels ökade antalet arbetssökande – båda bra nyheter för den som hoppas att centralbanken Federal Reserve ska dra ner på räntehöjartakten.

Annons

USA:s producentpriser föll med en halv procent mellan februari och mars. Och i årstakt var ökningen 2,7 procent, den lägsta på över två år. Det ger hopp om att inflationstrycket även i konsumentledet ska dämpas.

På onsdagskvällen offentliggjordes Federal Reserves protokoll från det senaste räntemötet. Resonemanget gick ut på att åtminstone en räntehöjning till är att vänta.

Rörelserna var generellt små bland Stockholmsbörsens tungviktare, men några aktier stack ut. Bäst gick gruvbolaget Boliden, upp 3,0 procent. I andra änden fanns två verkstadsbolag, SKF och Atlas Copco, som backade 1,0 respektive 1,2 procent.

De ledande Europabörserna steg. CAC-index i Paris lyfte 1,1 procent, medan FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt båda steg med marginella 0,2 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons