Annons

Efterlysning: Har du sett några gröna grodor?

Tre gröna sorters grodor efterlyses just nu i Kalmar län. Har du sett dem kan du rapportera in dina fynd – så att arterna får rätt hjälp att trivas och kanske bli fler.
Natur • Publicerad 5 februari 2020
Den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Arkivbild.
Den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

– Allmänheten är de bästa ögonen, säger Helena Lager, koordinator för åtgärdsprogram för hotade arter i Kalmar län.

En är olivgrön och föredrar små dammar och sjöar. En annan kan på grund av sitt utseende identifieras ner på individnivå. Den tredje är olovligt inplanterad från Skåne och ska egentligen inte alls befinna sig i Kalmar län.

Annons

De tre arterna, grönfläckig padda, gölgroda och ätlig groda, finns alla i Kalmar län. Men hur många – och var?

Unika individer

Nu efterlyser länsstyrelsen mer information för att få bättre grepp om situationen.

– Vi kan kanske göra åtgärder för att göra ett bättre liv för de här grodorna. De kanske kan bli fler,säger Helena Lager.

Dengrönfläckiga paddan var under 1800-talet vanlig på Öland. I dag är den starkt hotad i länet, men har på senare år fått hjälp att återetablera sig på ön. Många fascineras av paddans teckning, som är unik för varje individ.

–  Ja, det kan man se redan när de är små. Fascinerande, och så har de ett otroligt fint spelläte, ett ringande läte, säger Helena Lager.

Tack vare arbetet med utsättning kan den grönfläckiga paddan ha dykt upp på fler ställen.

– Nu har vi gjort en massa åtgärder, och när det gäller groddjur så kan de vandra iväg ganska långt.

Se – men inte röra

Gölgrodan, hittills känd från norra Uppland och från ett kärr i Östergötland, upptäcktes i Kalmar län så sent som 2018. Lite av ett mysterium, om man får tro Helena Lager.

– Plötsligt hittade vi en lokal ute i skogen. Vi tänker att det kanske finns fler små gölar?

Den sista arten, ätlig groda, är till skillnad från de andra två duktig på att sprida sig. Det råder ingen brist på arten, och den riskerar att konkurrera med den ovanligare bruna långbensgrodan.

Annons

– Ätlig groda är inplanterad. Någon har tagit grodor från Skåne och satt ut här, det är inte alls bra, suckar Helena Lager och fortsätter:

– När de trivs blir de många, och vi vill ha koll på var de är.

Grodfynd går att rapportera direkt in i den så kallade Artportalen.

–  I andra hand kan man kontakta oss. Gärna med bilder för de är inte alltid så lätta att skilja åt, säger Helena Lager och avslutar med en uppmaning.

– De är fridlysta, man får inte hantera dem. Inte hålla i händerna. Men ta bilder får man göra.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons