Annons
Nyheter

Oron växer för hungerstrejkande aktivist

Den fängslade brittisk-egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattah, som under de senaste månaderna har hungerstrejkat, är enligt åklagarsidan vid god hälsa.
Men oron växer – och bland andra Vita huset vill se att Abdel Fattah friges.
Egypten • Publicerad 10 november 2022
En grupp demonstranter på plats vid COP27 i Sharm el-Sheik visar sitt stöd för den fängslade brittisk-egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattah. Bild från tisdagen den 8 november.
En grupp demonstranter på plats vid COP27 i Sharm el-Sheik visar sitt stöd för den fängslade brittisk-egyptiske regimkritikern Alaa Abdel Fattah. Bild från tisdagen den 8 november.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Ett fotografi Alaa Abdel-Fattah som har satts upp i London. Arkivbild.
Ett fotografi Alaa Abdel-Fattah som har satts upp i London. Arkivbild.Foto: Kin Cheung /AP/TT

Abdel Fattah ska befinna sig under "medicinsk behandling", uppger hans familj, som fått uppgifterna från ledningen för det fängelse han befinner sig i.

Familjen har under de senaste dagarna upprepade gånger krävt information om Abdel Fattahs hälsa – bland annat efter att rykten om att han utsätts för tvångsmatning cirkulerat. Åklagaren hävdar dock att Abdel Fattah "är vid god hälsa och inte behöver föras till sjukhus", enligt ett uttalande.

Får inte besök

Annons

Varken Adbel Fattahs mor eller advokat uppges ha fått tillgång till honom – trots att advokaten fått ett beslut från åklagarmyndigheten om att få besöka honom.

Regimkritikern Alaa Abdel Fattah har i över 200 dagar endast ätit den mängd mat som motsvarar 100 kalorier om dagen i ett försök att pressa myndigheterna till att låta brittiska diplomater besöka honom i fängelset.

Vid öppnandet av COP27 den 6 november i Sharm el-Sheikh slutade Abdel Fattah även att dricka vatten.

Men Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry, som också har titeln president för COP27-mötet, är tydlig med att han inte anser att Abdel Fattahs fall hör hemma inom klimatmötet.

– Jag koncentrerar mig på att lyfta fram vikten av COP27-mötet och på att försöka få parterna, det internationella samfundet och civilsamhället att fokusera sin uppmärksamhet på de utmaningar som är kopplade klimatförändringarna, sade Sameh Shoukry på torsdagen.

Internationell oro

Flera internationella ledare, bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tagit upp fallet i samband med att de har besökt Egypten under klimatmötet.

Även Vita huset uttrycker oro över Abdel Fattah.

– Vi har kommunicerat på hög nivå med den egyptiska regeringen i det här fallet, vi är djupt bekymrade över det, vi skulle vilja se honom frigiven, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Människorättsorganisationen Amnesty International har meddelat att den är "oroad" över att medicinska beslut inte fattas av oberoende läkare, utan av medicinsk personal som utsatts för påtryckningar och tvång.

Alaa Abdel Fattah var en förgrundsgestalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011 och avtjänar ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit "falska nyheter" efter att ha delat ett Facebookinlägg om polisbrutalitet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons