Annons
Nyheter

Egyptiskt storfynd av forntida sarkofager

Egypten • Publicerad 20 september 2020
Tidigare fynd i nekropolen Saqqara i Egypten. Arkivbild.
Tidigare fynd i nekropolen Saqqara i Egypten. Arkivbild.Foto: Hamada Elrasam/AP/TT

Egyptens departement för turism och antikviteter meddelade på söndagen att 14 forntida sarkofager har hittats i nekropolen Saqqara söder om huvudstaden Kairo.

Kistorna tros vara 2 500 år gamla, och hittades i närheten av ytterligare 13 sarkofager i trä som grävdes fram för en vecka sedan.

Annons

Gravstaden Saqqara, söder om Gizapyramiderna, är upptagen på Unescos världsarvslista som en del av det historiskt värdefulla området Memfis.

Ministern Khalid al-Anani, som bär ansvar för landets riksantikvarieämbete, säger att fynden "bara är början" av nya upptäckter.

Egypten är i stort behov av att få igång turismindustrin, som kollapsat efter politisk oro och terrorattacker. I fjol hade turismen åter ökat med ett besökstal på 13,6 miljoner turister, innan coronapandemin slog till.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons