Ekonomer: Så placerar du dina pengar 2020
Aktieandelen av sparandet kan ha ökat betydligt det gångna året på grund av den stora börsuppgången 2019. Stockholmsbörsens OMXS-index gick upp nästan 30 procent, det bästa resultatet på tio år. Men hur börsen utvecklar sig i år är svårt att sia om.
– När det har varit ett väldigt starkt aktieår ska man ombalansera sin portfölj, något man som privatperson ofta missar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.
Risknivån kan ha ökat när aktiedelen växt och då gäller det att balansera så att man har rätt nivå inför framtiden. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att man kan göra detta genom att antingen sälja av lite aktiefondsandelar och sätta in i räntefonder eller genom att sätta in nya pengar i räntefonder.
Placera geografiskt
Sparar du på lång sikt, till pensionen eller barnen, bör det mesta placeras på börsen, men om du sparar på kort sikt är det sparkonto som gäller, enligt Bratt.
– Det är viktigt att betona att trots att Riksbanken höjde räntan så kan vi inte vänta oss någon ränta alls på bankernas sparkonton på överskådlig tid, så det är viktigt att inte ha för mycket där, säger hon.
Fördelarna med ett sparkonto är att pengar är säkra där, att de skyddas av en statlig garanti och att uttagen är kostnadsfria – vilket kan vara nog så bra, säger Joakim Bornold.
Om man i stället vill placera sina pengar i fonder och aktier har den amerikanska och den japanska börsen bjudit på betydligt lugnare marknader när det varit skakigt i världen, och att titta på exempelvis Japan är inte fel, enligt Bornold.
Svenska Rysslandsfonder gick som tåget förra året, upp 40 procent, och oljepriset har stigit med 15 procent. Men börsen i Moskva tenderar att svänga rejält och har du prickat in uppgången kan det vara läge att ta hem vinsten, tipsar Frida Bratt.
– Det finns en risk att det inte går lika bra de kommande år, säger hon.
Titta på avgiften
För den som har valt en global indexfond som grund kan det vara bra att se över den en gång om året. Att betala för aktiv förvaltning med global exponering är onödigt, enligt Frida Bratt. Hellre bör man sälja andelar i dyra globalfonder och lägga pengarna i fonder som inte har så hög avgift, högst 0,4 procent men gärna 0,2 procent.
– Det är viktigt att kontrollera vad man får för den avgift man betalar, säger hon.
Bland Sverigefonderna avråder Bratt från storbankernas aktivt förvaltade fonder eftersom de är enorma och därmed sällan avviker så mycket från index. Risken är att spararen betalar för aktiv förvaltning men får passiv, enligt sparekonomen.
Händelser runt om i världen kan också påverka börserna och aktiemarknaden, och de båda ekonomerna är överens om att orosmolnen för 2020 är lika många som under det gångna året. Handelskriget mellan USA och Kina, brexit, valet i USA, situationen i Mellanöstern och läget i Indien och Pakistan är bara några.
Enligt Joakim Bornold kan man som privatperson förbereda sig på detta genom att hålla risknivån nere, och Frida Bratt påpekar att eftersom börsen är riskfylld måste man dela upp sparandet och inte lägga alla ägg i en och samma korg.