Annons
Nyheter

Rekordstort krispaket ska hjälpa kommunerna

Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor i år till följd av coronakrisen.
Krispaketet är det största någonsin till kommunsektorn, uppger finansminister Magdalena Andersson (S).
Ekonomi • Publicerad 2 april 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är uppenbart redan nu att i dagens extraordinära läge så kommer behoven att öka samtidigt som skatteintäkterna minskar, säger hon om situationen i landets kommuner och regioner.

Därför kommer vårändringsbudgeten innehålla 20 miljarder kronor extra i generella statsbidrag till kommunerna i år. Av dem har fem miljarder redan aviserats.

Annons

– Detta är det största krispaket som någonsin lanserats för Sveriges kommuner och regioner, säger Andersson.

Över hundra miljarder

Finansministern uppger också att de samlade krisåtgärderna från regeringen "nu spränger hundramiljardersvallen i direkta utgifter" ur statsbudgeten med anledning av krisen.

Det nya krispaketet har förhandlats fram mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Om de nya kommunmiljarderna säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström:

– Det handlar om att värna de verksamheter som måste fungera; skola, vård och omsorg.

Kommunerna får 70 procent av pengarna och regionerna får 30 procent. För en genomsnittskommun innebär detta ytterligare 36 miljoner kronor i kassan för innevarande år, enligt Källström.

Permanenta bidrag

Av de 20 extra miljarderna i år så kommer 12,5 miljarder att vara permanenta, och kommer alltså att betalas ut även följande år.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson räknar med att årets extra pengar kommer att betalas ut så snabbt som möjligt, om någon månad.

Regeringen har redan tidigare aviserat att staten tar alla extrakostnader för hälso- och sjukvården på grund av coronakrisen. Därför innehåller vårändringsbudgeten två nya miljarder kronor för det ändamålet i år. Tidigare hade regeringen aviserat en miljard, så totalt blir det tre miljarder kronor från staten för hälso- och sjukvårdens kostnader för coronakrisen. Det handlar bland annat om kostnader för att få fram skyddsutrustning och intensivvårdsplatser.

Regeringen kommer också att göra reglerna för regionernas möjlighet att ta del av den så kallade kömiljarden flexiblare. Därför ska stora delar av det så kallade prestationskravet tas bort under 2020.

Mer pengar till SOS Alarm

Därutöver får SOS Alarm ett tillskott på 15 miljoner kronor för att kunna ta emot det ökade antalet samtal på krisinformationsnumret 11313.

Annons

– Vi kommer att kunna besvara fler samtal och korta ner svarstiderna, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.

För tillfället får 11313 drygt 5 000 samtal om dagen. Genom att öka bemanningen med 75 nya medarbetare ska man kunna besvara minst 3 000 samtal dagligen.

Totalt innebär det krispaket för kommunerna som presenterades på torsdagen 22 miljarder extra i vårändringsbudgeten för 2020.

TT: Finns det någon gräns för vad staten kan satsa i olika paket?

– Det handlar om hur djup och långvarig krisen blir, så där får vi naturligtvis vänta och se, säger finansminister Magdalena Andersson.

FAKTA: STATLIGT KRISSTÖD

+ KOMMUNER/REGIONER

15 miljarder kronor (mdr) till kommuner och landsting

3 mdr för merkostnader inom hälso- och sjukvård.

+ FÖRETAG

Statligt stöd för korttidspermittering införs. 20 mdr

Minskade av arbetsgivar- och egenavgifter i tre månader. 33 mdr

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader. 7 mdr.

Statligt hyresstöd för t ex butiker och restauranger i tre månader. 5 mdr

Uppskjuten skatt genom ändrade regler för periodiseringsfonder

Anstånd med inbetalning av vissa skatter och avgifter.

Statlig lånegaranti till företag på 100 mdr

Statliga Almi Företagspartner AB tillförs tre mdr

Exportkreditnämndens ram utökas med 50 mdr.

Svensk Exportkredit AB får utökad ram med 75 mdr

5 mdr i statliga kreditgarantier till flygbranschen.

+ LÖNTAGARE/STUDENTER

Karensavdraget slopas. 2 mdr

Smittbärarpenning höjs. 0,5 mdr

Förstärkt a-kassa med sänkta krav för ersättning. 5,2 mdr

Slopat fribelopp för studiemedel under 2020. 1 mdr

+ ÖVRIGT

Tillskott till myndigheter som berörs av coronakrisen

Mer pengar för utökad testning av covid-19. 1 mdr

Stödmiljard till kultur och idrott

100 miljoner kronor till utsatta kvinnor och barn.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons