Annons
Nyheter

Boende: "Barn bars på bårar ut ur huset"

Den brand i ett flerfamiljshus i Bronx i New York som krävde 17 liv under söndagen tros ha startat i ett värmeelement.
USA • Publicerad 10 januari 2022
Anthony Bratten är lärare i en skola i området och flera av hans tidigare elever bor i huset. "Jag har försökt få tag i så många av dem som möjligt via sociala medier. De flesta verkar ha klarat sig men det är några jag inte har kunnat nå", säger han.
Anthony Bratten är lärare i en skola i området och flera av hans tidigare elever bor i huset. "Jag har försökt få tag i så många av dem som möjligt via sociala medier. De flesta verkar ha klarat sig men det är några jag inte har kunnat nå", säger han.Foto: Jonas Cullberg/TT
Ayesha Jones familj bor i det brandhärjade huset i New York-stadsdelen Bronx. "Tack gode gud att de klarade sig utan skador", säger hon.
Ayesha Jones familj bor i det brandhärjade huset i New York-stadsdelen Bronx. "Tack gode gud att de klarade sig utan skador", säger hon.Foto: Jonas Cullberg/TT
Webbkarta med bild på flerfamiljshuset
Webbkarta med bild på flerfamiljshusetFoto: Johan Hallnäs
New Yorks brandchef Daniel Nigro svarar på frågor framför det brandhärjade huset i Bronx.
New Yorks brandchef Daniel Nigro svarar på frågor framför det brandhärjade huset i Bronx.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT
Touray Adam har fått besked om att flera släktingar omkom i branden.
Touray Adam har fått besked om att flera släktingar omkom i branden.Foto: Jonas Cullberg/TT

Ett tjugotal fönsterrutor på husets eldhärjade andra och tredje våningar är krossade och lakan hänger ut från flera av dem. Saneringspersonal i vita skyddsdräkter rör sig in och ut ur byggnaden. Många av de boende i huset har evakuerats till en intilliggande skola.

I regnet utanför byggnaden håller New Yorks nytillträdda borgmästare Eric Adams och brandchef Daniel Nigro presskonferens.

Annons

– Det verkar som att branden startade av ett trasigt värmeelement i ett sovrum, säger Daniel Nigro.

Enligt officiella uppgifter efter branden omkom 19 personer. Borgmästare Adams reviderade på måndagen dödssiffran till 17, varav 8 var barn, skriver AP.

Kraftig rök

Julie Fowler, 45, var hemma med sina två barn när hennes syster ringde och sa att hon hade sett på en app som bevakar polisutryckningar att det brinner i huset.

– Min dotters rum vetter mot bakgården och hon såg eldslågor från tredje våningen utanför fönstret, säger Julie Fowler som står utanför de polisavspärrningar som löper runt huset.

– Vi bor på nionde våningen så vi stannade kvar i lägenheten. Jag hörde hur folk ropade "det brinner, det brinner!" Min syster sa åt mig att stanna i lägenheten. Vi hade fönstren öppna men det var så kraftig rök att vi stängde dem. Min tioåriga son har astma och började kräkas.

Julie Fowler berättar hur hon såg räddningspersonal bära ut barn ur huset på bårar.

– Brandlarmet går av hela tiden i den här byggnaden så ingen tar det på allvar, säger hon.

Får bo på hotell

Julie Fowlers 28-åriga dotter Ayesha Jones var hemma i sin lägenhet i stadsdelen Harlem när hon hörde om branden och tog sig till Bronx så snabbt hon kunde.

– Jag fick inte tag i min familj och undrade om de fortfarande var vid liv. Tack gode gud att de klarade sig utan skador.

– Jag pratade med borgmästaren och han sade att de som bor i huset kommer få bo på hotell tills det är säkert att komma tillbaka.

Annons

Touray Adam, som bodde i byggnaden i 14 år men som har flyttat därifrån, har fått besked om att hans kusin och dennes två barn omkom i branden.

– Det är en fruktansvärd dag. Jag brukade äta middag med dem här varje vecka.

Brandmännen har hittat offer på alla våningar i huset och i trapphusen, säger brandchefen Daniel Nigro.

– Jag har släktingar på flera våningar i huset som jag försöker få tag i nu, säger Touray Adam, som liksom många av husets invånare är immigrant från Gambia.

"Hårt arbetande familjer"

Anthony Bratten, 38, är lärare i en skola i området och flera av hans tidigare elever bor i huset.

– Jag har försökt få tag i så många av dem som möjligt via sociala medier. De flesta verkar ha klarat sig men det är några som jag inte har kunnat nå. Jag kom hit för att se om jag kan hjälpa till på något sätt, säger han.

Många av husets invånare är låginkomsttagare och immigranter.

– De jag känner i huset är hårt arbetande familjer, säger Anthony Bratten.

Branden bröt ut på söndagsförmiddagen, lokal tid. Fler än 60 personer tros ha skadats på något vis, av rök eller eld.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons