Annons
Nyheter

Elpriset sjunker – trots kärnkraftsstrul

Tre kärnkraftverk i Tyskland har tagits ur bruk och Ringhals fick snabbstoppas under nyårshelgen. Men det viktigaste för elpriset är vädret och efterfrågan, säger Lotta Aronsson, prisexpert på Eon.
Ekonomi • Publicerad 1 januari 2022
På nyårsafton var priserna lägre än på länge. Anledningen är främst mildare väder och lägre efterfrågan på storhelger. Arkivbild.
På nyårsafton var priserna lägre än på länge. Anledningen är främst mildare väder och lägre efterfrågan på storhelger. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

På nyårsafton var priserna lägre än på länge i hela Sverige – 38 öre per kWh i norra halvan och 45 öre per kWh i södra halvan av Sverige på elbörsen Nordpool. Även under söndagen är priserna en bit under de pristoppar vi sett i december.

Helgerna, särskilt storhelgerna, innebär ofta vila för både industri och kontor och efterfrågan på el minskar. Plusgraderna på termometern väntas ligga kvar i södra delarna av Sverige fram till onsdag – en stark indikation på att också priserna kommer ligga lågt, åtminstone relativt till hur det sett ut den senaste tiden.

Annons

Utöver det har det varit mildare väder i Europa och det har även blåst lite mer de senaste dagarna.

Att tre av sex kärnkraftverk i Tyskland tagits ur bruk kommer inte påverka svenska konsumenter mer än på marginalerna och Ringhals snabbstopp ser inte ut att salta elräkningen särskilt mycket, enligt Aronsson.

– Det var lite tur att snabbstoppet kom när det ändå var helger och inte så stor efterfrågan. Att kärnkraftverken stänger i Tyskland vet man om, och det är förmodligen redan inprisat på marknaden, säger Lotta Aronsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons