Annons
Nyheter

Elstöd kan komma redan i år

Partierna har lovat att elkonsumenterna ska kompenseras för det höga elpriset.
Och det finns en chans till att pengarna kan betalas ut redan i år, enligt Svenska kraftnät.
Ekonomi • Publicerad 5 oktober 2022
Om allt går vägen kan elstödet för de som får dyra elräkningar betalas ut redan i år. Arkivbild
Om allt går vägen kan elstödet för de som får dyra elräkningar betalas ut redan i år. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Före valet regnade löften från både höger och vänster om ett högkostnadsskydd för de som får dyra elräkningar i vinter. Oavsett vilken regering som sitter på makten är det tänkt att elstödet ska kunna finansieras av Svenska kraftnäts flaskhalsavgifter, eller formellt kapacitetsavgifter som myndigheten tar in när el ska överföras från ett elprisområde till ett annat.

Den dåvarande S-regeringen gav Svenska kraftnät uppdraget att ta fram ett förslag på hur stödet ska se ut och hur det ska betalas ut till elkunderna, med slutdatum satt till den 15 november. Den preliminära utbetalningen av pengarna enligt uppdraget är satt till nästa år, men det kan bli tidigare än så, enligt myndigheten.

Annons

– Det är inte låst till att det ska ske under 2023, utan det kan bli någon gång i år eller nästa år, säger Malin Stridh, som är avdelningschef för elmarknad på Svenska kraftnät.

I nuläget arbetar de så snabbt som de bara kan för att bli klara med förslaget så snart som möjligt, enligt Malin Stridh.

Beror på flera faktorer

När mer exakt som elstödet kan betalas ut är däremot ytterst osäkert, vill Malin Stridh understryka.

– Detta är oerhört viktigt för både konsumenter och företag, så vi gör allt i vår makt att försöka få ut det så fort som möjligt och när det gör som mest nytta, säger hon.

Hur snabbt processen går beror inte heller enbart på Svenska kraftnät. Förslaget ska sedan handläggas av Energimarknadsinspektionen (EI), som bland annat ska se till att EU-reglerna följs.

Men om det flyter på utan hinder finns det en chans att elkunderna kan få ta del av elstödet så snart som i år.

Löften från höger och vänster

Oavsett vilken regering vi har spelar miljarderna från Svenska kraftnäts kapacitetsavgifter en viktig roll i hur snart pengarna kan betalas ut till elkunderna.

Den dåvarande S-regeringen utlovade före valet att 90 miljarder av Svenska kraftnäts flaskhalsavgifter skulle återföras till hushåll och företag, och tilldelade myndigheten uppdraget att reda ut hur detta ska gå till. Samtidigt var det gemensamma vallöftet från M, KD, SD och L att ett högkostnadsskydd skulle vara på plats senast den första november, något som rimmar lite sämre med Svenska kraftnäts nuvarande deadline.

Moderaterna har däremot framhållit att stödet även ska gälla retroaktivt från den första augusti, och att tidpunkt för införandet därav är av mindre vikt. Hur snabbt kunderna får ta del av stödet beror då på hur snabbt Svenska kraftnät kan arbeta fram sitt förslag, enligt M.

Dyrare avgifter att vänta

Svenska kraftnät bedömer samtidigt att inflödet av flaskhalsavgifterna troligtvis kan komma att öka under resten av året och under nästa år, beroende på hur elpriserna utvecklar sig. Prognosen inför 2023 är ytterligare cirka 70 miljarder kronor in i form av kapacitetsavgifter.

Annons

Det preliminära beloppet som är satt att betalas ut i form av elstöd är i nuläget utifrån den tidigare prognosen.

Det är däremot inte säkert att det ökade inflödet av kapacitetsavgifter kommer att återspegla sig i att elstödet som betalas ut till hushåll och företag också i sin tur blir större. I uppdraget som Svenska kraftnät har fått finns också andra åtgärder som måste beaktas, som att till exempel återinvestera pengarna i elnätet.

– Så det betyder inte direkt att alla kapacitetsavgifter går tillbaka till hushåll och företag. Men det är ett otroligt viktigt uppdrag som vi har att se över, säger Malin Stridh.

Fakta: Högkostnadsskydd

I valrörelsen föreslog i stort sett alla partier någon form av högkostnadsskydd eller andra sätt att mildra hushållens elräkningar i vinter.

Först ut var Moderaterna. M-förslaget gick ut på att staten skulle stå för tre fjärdedelar, 75 procent, av kostnaden över 1 krona per kilowattimme.

Det skulle kosta 15 miljarder för tre månader och skulle betalas med slopad uppräkning av biståndet, vinster från Vattenfall samt besparingar i arbetsmarknads- och klimatpolitik.

Strax därefter kom regeringen med sitt förslag, helt finansierat av flaskhalsavgifter från Svenska kraftnät om minst 60 miljarder. Myndigheten fick uppdraget att senast den 15 november komma med förslag om en modell för återbetalning. Summan höjde sedan regeringen till 90 miljarder.

Därefter lovade M, KD, SD och L att ett högkostnadsskydd ska vara på plats den 1 november. De sade att de vill skynda på Svenska kraftnät så att man kan komma med ett förslag tidigare än den 15 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons