Annons
Nyheter

Elstödet kräver extra personal – i ett halvår

Elprisstödet nalkas. Försäkringskassan ska – med facklig välsignelse – anlita mellan 50 och 70 bemanningsanställda i ett halvår för att klara hanteringen av stödet.
Elprisstöd • Publicerad 14 februari 2023
Försäkringskassan ska anlita mellan 50 och 70 bemanningsanställda i ett halvår för att klara hanteringen av elprisstödet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 20 februari börjar Försäkringskassan betala ut elprisstöd till alla vars namn stod på ett elnätsavtal i elområde tre och fyra den 17 november i fjol.

Den första delen ska i princip helt skötas maskinellt, men senare behövs personal. Hanteringen av fel eller information kring stödet riskerar att överbelasta organisationen och Försäkringskassans ska ta in 50–70 bemanningsanställda, preliminärt från den 1 mars.

Annons

De ska jobba i sex månader med möjlighet till förlängning, och en upphandling av tjänsterna pågår, skriver fackliga tidningen Publikt.

Normalt sett brukar facket morra över olika bemanningslösningar.

– Men här stödjer vi inriktningen att det inte ska få störa våra ordinarie uppgifter, säger Thomas Åding, ordförande för ST inom Försäkringskassan.

– Vi såg att det fanns fördelar med att inte belasta ordinarie verksamhet.

På frågan om vad bemanningspersonalen mer konkret ska göra svarar Åding:

– Det kommer nog att handla väldigt mycket om att svara i telefon eller svara på annan inkommande kommunikation.

Fakta: Så betalas elstödet ut

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtal den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Registreringen ska göras före den 13 februari för att pengarna ska komma i den första omgången, men det går att att registrera senare.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Den som inte har något konto registrerat får sina elstödspengar på en utbetalningsavi.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons