Annons
Nyheter

Elva döda i attack i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 16 juli 2023
Flyktingar undan strider norr om Goma mellan kongolesiska regeringsstyrkor och rebellrörelsen M23. Arkivbild
Flyktingar undan strider norr om Goma mellan kongolesiska regeringsstyrkor och rebellrörelsen M23. ArkivbildFoto: Moses Sawasawa/AP/TT

Minst elva personer har hittats döda efter en attack i östra Kongo-Kinshasa. Rebellrörelsen M23 misstänks ha utfört dådet, säger Isaac Kibira, biträdande guvernör i Bwito i Norra Kivu.

De döda hittades på söndagen i Bukombo, cirka 10 mil norr om regionhuvudstaden Goma, sedan rebellerna lämnat området.

Annons

Den tutsi-ledda rörelsen M23 blev ökänd för tio år sedan när den intog Goma, nära gränsen till Rwanda. Gruppen har lagt under sig stora områden och har drivit runt en miljon människor på flykt sedan den åter blev aktiv i slutet av 2021, enligt siffror från FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha).

M23 är en av över 120 väpnade grupper som är verksamma i östra Kongo-Kinshasa. De flesta är ute efter landområden och kontroll av gruvor med värdefulla mineralfynd medan andra har bildats för att skydda sina samhällen mot attacker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons