Annons
Nyheter

Emoji ska förnya traditionsenlig kungakröning

Kröningen av Storbritanniens kung Charles III den 6 maj blir slimmad med flera moderna inslag. Bland annat har en skräddarsydd emoji tagits fram, avslöjar det brittiska kungahuset.
Storbritannien • Publicerad 10 april 2023
Vagnen som kungaparet ska färdas i efter kung Charles III kröning den 6 maj. Arkivbild.
Vagnen som kungaparet ska färdas i efter kung Charles III kröning den 6 maj. Arkivbild.Foto: Yui Mok/PA via AP/TT
Så här ser den ut, den nya emojin.
Så här ser den ut, den nya emojin.Foto: AP/TT

Emojin, som tagits fram för Twitter, baseras på den över 350 år gamla Sankt Edvards krona som kung Charles III kommer att bära vid ceremonin i Westminster Abbey i London.

Kronan anses vara en av de viktigaste symbolerna för den brittiska monarkin och utgör huvudnumret i de brittiska kronjuvelerna. Emojin kommer att visas när hashtaggar som #coronation används på Twitter, enligt kungahuset.

Annons

Kröningen kommer därtill att vara något mer slimmad och smidig än traditionellt, med en kortare processionsväg än vid Elizabeth II:s kröning 1953.

Den drygt två kilometer långa resan från Buckingham Palace görs i en modern vagn med stötdämpare och luftkonditionering, byggd 2012 för att fira drottning Elizabeths 60 år på tronen.

Till skillnad från den åtta kilometer långa rutten som Elizabeth II tog runt London 1953, tar Charles och blivande drottning Camilla samma väg tillbaka. Den görs dock traditionsenligt i den 260 år gamla gyllene vagn, som använts vid varje kröning sedan William IV år 1831.

Resan med vagnen, som väger fyra ton och dras av åtta hästar, beskrevs av Elizabeth som "hemsk", drottning Victoria klagade över dess "bekymrande svängning", och William IV sade att det var som "att vara ombord på ett skepp som kastade sig in i grov sjö."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons