En död i brand i bostadshus

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Dennis Meisner

En 73-årig man har påträffats död i samband med en brand i ett bostadshus på Fridhemsgatan i Ystad. Branden orsakade kraftig rökutveckling och ett femtontal boende fick evakueras till en idrottsanläggning.

En 73-årig man har påträffats död i samband med en brand i ett bostadshus på Fridhemsgatan i Ystad.

– Vi misstänker att han har dött av rökskador, säger Peter Martin, vakthavande befäl vid Malmöpolisen.

Tre trappuppgångar evakuerades, cirka 25 personer flyttades till Österportshallen. De flesta fick komma tillbaka sent på natten, men tre lägenheter är fortfarande obeboeliga på grund av vatten- och rökskador.

Branden startade i ett vindsförråd, en boende larmade om att det kom rök från fläkten. När räddningstjänsten kom dit var det fullt utvecklad brand, det brann genom taket.

Räddningstjänsten har lämnat platsen, fastighetsägaren Ystadsbostäder har tagit över ansvaret, hantverkare är på väg för att laga taket.

När evakueringen skedde, öppnades inte dörren i en av lägenheterna som låg en bit bort från själva branden. Räddningstjänsten bedömde inte då att den lägenheten befanns sig i någon akut fara, och beslutade att inte bryta upp säkerhetsdörren. Senare visade det sig dock att det fanns en 73-åring i lägenheten, han hittades död på toaletten och det är oklart om han dött av röken eller sjukdom.

Polisens tekniker kommer till platsen i dag.