GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Journalist offer för oroligheter i Nordirland

Journalisten Lyra McKee skulle bevaka upploppen i Londonderry i Nordirland när hon träffades av ett skott. Hennes liv gick inte att rädda och ihjälskjutningen fördöms i Storbritannien och Irland, när spänningarna på den irländska ön tycks tillta på nytt.
Storbritannien • Publicerad 19 april 2019
Den 29-åriga journalisten Lyra McKee dödades i samband med oroligheterna i Londonderry.
Den 29-åriga journalisten Lyra McKee dödades i samband med oroligheterna i Londonderry.Foto: Brian Lawless/AP/TT

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, enligt nyhetsbyrån Reuters efter att polisen genomsökt hus i området.

I uppståndelsen kastades upp emot 50 brandbomber och två bilar stacks i brand. Journalisten Lyra McKee var på plats och beskrev skeendena i ett sista inlägg på Twitter: "Fullständig galenskap".

Vid klockan 23 lokal tid avlossades "ett antal skott mot polisen", enligt polisens beskrivning av händelseförloppet. McKee träffades och avled senare av sina skador.

Polisen utreder skottlossningen som en misstänkt terrorhandling.

Pekar ut IRA-grupp

En grupp som kallar sig Nya IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), tros ligga bakom våldshandlingen, meddelade polisen vid en presskonferens.

Oroligheterna ägde rum dagen före påskhelgen, då nordirländska republikaner som vill att landet ska förenas med Irland uppmärksammar ett påskuppror mot det brittiska styret som skedde 1916.

Från alla håll kommer politiska reaktioner på dödsfallet och de uppblossade oroligheterna.

– Mordet på den här unga kvinnan är en tragedi för hennes familj men också en attack mot alla människor i provinsen, en attack mot fredsprocessen och en attack mot långfredagsavtalet, säger Michelle O’Neill, republikanska Sinn Féins ledare i Nordirland, i ett uttalande enligt .

Arlene Foster, ledare för unionistpartiet DUP, :

"Förkrossande nyheter. Ett meningslöst dåd. En familj har slagits sönder. De som förde vapen till våra gator på 1970-, 80-, och 90-talen hade fel. Det är lika fel 2019. Ingen vill återgå till hur det var då."

"Chockerande och vettlöst", säger den brittiska premiärministern Theresa May i ett uttalande. En hatets handling, säger Irlands dito Leo Varadkar.

Skrev om konflikten

Lyra McKee var en 29-årig grävande journalist som växte upp i Belfast och som bland annat skrivit en bok om konflikten i Nordirland.

Hon har arbetat för medier både i Nordirland och utomlands, bland annat för välrenommerade publikationer som The Atlantic och Buzzfeed. 2016 listades hon av tidskriften som en av de 30 mest spännande journalisterna under 30 år i Europa.

"Hon var en inspirerande tänkare och journalist", skriver Irlands vice premiärminister Simon Coveney på Twitter.

Det nordirländska journalistförbundet beskriver Lyra McKee som ett barn av sin tid. I en text hon skrev för sajten Mosaic Science för tre år sedan sökte hon en förklaring till en oroväckande utveckling i antalet självmord i Nordirland efter fredsavtalet. Nyhetsbyrån AFP citerar ett stycke ur texten:

"Vi var Långfredagsavtalets generation, som inte var avsedd att skåda krigets fasor utan i stället ta del av fredens fördelar", skrev McKee.

"Fördelarna tycktes bara aldrig nå fram till oss."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.