Annons
Nyheter

En död och flera skadade i attack i Tel Aviv

En person har dödats och fem har skadats i en bilattack på strandpromenaden i Tel Aviv i Israel. Samtliga offer uppges vara turister.
En misstänkt gärningsman har skjutits ihjäl av polis.
Mellanöstern • Publicerad 7 april 2023
En skadad person förs till sjukhus i Tel Aviv efter en attack på strandpromenaden.
En skadad person förs till sjukhus i Tel Aviv efter en attack på strandpromenaden.Foto: Gideon Markowicz/AP/TT
Israelisk polis och räddningstjänst i närheten av en bil som har voltat vid Tel Avivs strandpromenad.
Israelisk polis och räddningstjänst i närheten av en bil som har voltat vid Tel Avivs strandpromenad.Foto: Oren Ziv/AP/TT

Israeliska myndigheter utreder händelsen som en terrorattack.

En bil accelererade enligt vittnen längs strandpromenaden i den turisttäta storstaden och körde i hög hastighet på flera personer, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Annons

Bilen voltade därefter ut i den intilliggande parken. Föraren tog sig ur fordonet och sköts ihjäl när han sträckte sig efter ett vapen, enligt polisen.

– Terroristen neutraliserades. Det var en terrorattack riktad mot civila, en bilattack, säger en talesperson för polisen till nyhetsbyrån AFP.

Reservister kallas in

Räddningstjänsten meddelar att en 30-årig italiensk man dödades i attacken, och att fem andra brittiska och italienska turister skadades, däribland en 74-årig man och en 17-årig flicka. Skadorna är lindriga till måttliga, skriver AP.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har till följd av attacken beordrat gränspolisen och militären att kalla in reservister för att öka säkerheten i Tel Aviv.

Fredagens dåd sker på årsdagen av masskjutningen vid en bar i centrala Tel Aviv, då en palestinsk man mördade tre personer och skadade flera.

Systrar dödade

De senaste dagarna har varit oroliga i landet. Israel genomförde under natten mot fredagen flyganfall i Libanon och i Gaza, vilket var ett svar på att ett 30-tal raketer avfyrats mot Israel.

Enligt Israel ligger någon av de palestinska grupperna Hamas eller Islamiska jihad bakom raketattackerna.

Under fredagen dödades även två unga kvinnor när en bil besköts i Jordandalen på Västbanken. Det rör sig om två systrar, en 15-åring och en i 20-årsåldern, som dödades samtidigt som deras mor skadades. Enligt flera medier, bland andra Sky News, hade båda systrarna dubbelt medborgarskap, israeliskt och brittiskt. Israel beskriver det som en palestinsk attack.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons