Annons
Nyheter

En L-ledamot bröt partilinjen: Hedrar vallöftet

Riksdagsledamoten Nina Lundström (L) bröt partilinjen. Som enda liberal släppte hon fram Stefan Löven (S) som statsminister. Nu ställer hon sannolikt inte upp för omval.
Politik • Publicerad 7 juli 2021
Nina Lundström, riksdagsledamot för Liberalerna. Arkivbild.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Alla riksdagsledamöter röstade som de hade sagt att de skulle rösta på förhand. Utom en.

"Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gult", skriver Liberalernas riksdagsledamot Nina Lundström på DN Debatt.

"Handlar om värderingar"

Annons

Hade Lundström röstat enligt partilinjen och tryckt på röd knapp så hade L, M, KD och SD kommit upp i 174 röster.

Omröstningen om socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister slutade nu med att 173 sa nej, 116 sa ja och 60 avstod.

Nina Lundström säger att Liberalerna lovade inför valet 2018 att inte samarbeta eller regera med stöd av SD. Hon säger att det handlar om värderingar.

Om partiet står fast vid sina besked kommer Lundström inte att ställa upp för omval.

"Samverkan med Sverigedemokraterna skulle medföra att jag inte ser det möjligt att kandidera till riksdagen 2022", skriver hon.

"Lång diskussion"

Liberalerna fick 20 mandat efter förra riksdagsvalet. Numera har partiet en politisk vilde, Emma Carlsson Löfdahl. Hon röstade också med partiet.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson tycker att han motiverade varför L inte lyckades hålla ihop sin riksdagsgrupp i röstförklaringen.

– Vi hade en lång och bra diskussion om fördelar och nackdelar med att rösta gult och rösta rött. Jag tycker jag redovisade principerna som bar upp att 19 valde att rösta rött på ett bra sätt, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons