Annons

En våldtäkt anmäls varje kvart i Indien

Indien • Publicerad 10 januari 2020
Kvinnorättsaktivister kräver rättvisa vid en demonstration den 3 december, efter att en kvinna blivit gruppvåldtagen, mördad och uppbränd i New Delhi.
Kvinnorättsaktivister kräver rättvisa vid en demonstration den 3 december, efter att en kvinna blivit gruppvåldtagen, mördad och uppbränd i New Delhi.Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indier demonstrerar i staden Jammu i april 2018, med kritik mot en utredning av ett våldtäktsmord på en åttaårig flicka.
Indier demonstrerar i staden Jammu i april 2018, med kritik mot en utredning av ett våldtäktsmord på en åttaårig flicka.Foto: Channi Anand/AP/TT

En kvinna anmälde att hon blivit våldtagen i snitt en gång var 15:e minut i Indien år 2018.

Totalt anmäldes nästan 34 000 våldtäkter i landet under det året, enligt statistik från indiska myndigheter.

Annons

Kvinnors utsatthet har legat högt på dagordningen i Indien de senaste åren, efter en lång rad uppmärksammade och brutala sexualbrott. 2012 gruppvåldtogs och mördades en kvinna på en buss i huvudstaden New Delhi, vilket föranledde protester med tiotusentals deltagare på flera håll i Indien och i ett senare led skärpt lagstiftning. Men statistiken har inte förändrats med mycket.

85 procent av anmälningarna ledde till formella brottsanklagelser och 27 av dem till fällande dom, enligt inrikesdepartementet.

Myndigheternas siffror över antalet våldtäkter är sannolikt dock inte heltäckande. Dels är det fortfarande tabu att anmäla sexualbrott i många delar av Indien och dels räknas sexualbrott där offret mördas kort och gott som mord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons