Annons

Engelsk fotbollsstjärna lägger av

Den engelska fotbollsanfallaren Eniola Aluko har tagit VM-brons, EM-silver och en rad ligatitlar med Chelsea och Juventus.
Nu avslutar 32-åringen sin framgångsrika karriär.
Fotboll • Publicerad 15 januari 2020
Eniola Aluko. Arkivbild.
Eniola Aluko. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Aluko lämnade Serie A-klubben Juventus i december och ryktades vara på väg att återvända till Storbritannien för spel i Super League. I stället väljer hon att lägga elitfotbollen bakom sig.

Hon meddelar beslutet i ett öppet brev till fotbollen, och beskriver vilken förändring damfotbollen har genomgått från när hon inledde karriären för 25 år sedan till i dag.

Annons

"Jag känner att människor respekterar mig för den spelare som jag har blivit och för målen jag har gjort, men också för sättet på vilket jag har hjälpt till med att ta damfotbollen framåt. I dag har flickor förebilder. De kan se kvinnor spela fotboll på tv", skriver hon.

Aluko började karriären i Birmingham 2001 och kan nu se tillbaka på meriter som VM-brons med England 2015 och EM-silver 2009, liksom tre ligatitlar med Chelsea och en med Juventus. Totalt gjorde hon 33 mål på 102 A-landskamper.

Eniola Aluko spelade sin sista landskamp 2016, och uppmärksammades samma år när hon anklagade den dåvarande förbundskaptenen Mark Sampson för rasism.

Hon verkar redan ha en plan för framtiden.

"Folk verkar tro att ens historia tar slut när man pensionerar sig som spelare. Men för mig är det här bara ett nytt kapitel. Och även om jag inte kan berätta om mitt nästa steg än, kan jag säga att jag kommer att fortsätta jobba för att ta damfotbollen framåt", skriver Eniola Aluko.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons