Annons
Nyheter

Engström ville "slå tillbaka" mot svenska folket

Med hög och tydlig stämma försöker Theodor Engström förklara vad som ledde fram till dådet i Almedalen.
Men mot slutet blir han upprörd och känner sig misstolkad – och vid ett tillfälle beslutar rättens ordförande om en paus.
Brott • Publicerad 9 november 2022
Teckning från rättegången, Theodor Engström bredvid sin advokat Staffan Fredriksson.
Teckning från rättegången, Theodor Engström bredvid sin advokat Staffan Fredriksson.Foto: Johan Hallnäs/TT

Terroråtalade Theodor Engström har under många år lidit av psykisk ohälsa och en rättspsykiatrisk utredning har visat att han hade en allvarlig psykisk störning såväl vid tiden för gärningarna som vid undersökningstillfället.

Detta var också något som skulle göra sig påmint under senare delen av förhöret. 33-åringen blev mer och mer upprörd av vissa av åklagare Henrik Olins frågor och hans svar mer osammanhängande.

Annons

– Då låste det sig för honom, förklarade försvarsadvokaten Staffan Fredriksson för medier efteråt.

Medan Olin ville ha svar på vissa konkreta frågor ville Engström berätta om sin tankevärld och "sin verklighet". Upprördheten verkade också grunda sig i att 33-åringen tyckte att det åklagaren tog upp var irrelevant och att han inte fick försvara sig.

Varit i "spökbur"

Vid ett tillfälle beslutade rättens ordförande om en kort paus och efter det var Theodor Engström mindre angelägen att svara på frågor från såväl åklagaren som sin egen försvarsadvokat.

Innan detta pratade Theodor Engström om hur han länge varit i ett väldigt dåligt skick och känt sig ensam, bortvald och sviken av samhället och vården.

– Jag har tillbringat mitt liv i det jag kallar en spökbur, i familjehemmet, med nästan ingen kontakt med mina medmänniskor utanför familjehemmet.

Engströms resonemang om "spökburen" känns igen från den personliga terminologi som han använde även under förundersökningen. Han talar om att han är en "spökpojke" och att han de senaste åren genom en "spökdans" har "signalerat" att något varit på gång. Han beskriver attacken mot Ing-Marie Wieselgren som "en självmordsbombning".

– Det var inte riktat mot hennes person, utan mot yrkesrollen, det uppdraget hon genomförde, å samhällets vägnar.

Ångrar sig inte

Han kände till Wieselgren sedan länge och såg henne som en representant för den misslyckade psykiatrivården. Men planerna på att attackera henne dök upp först på plats i Visby, då han tittade i Almedalsveckans programblad.

– Det föll sig på sin plats. Jag ville slå tillbaka mot hela det svenska folket så mycket det bara gick, säger Theodor Engström och förklarar att det blev just Almedalen på grund av det starka symbolvärde arrangemanget har.

Detta svar kan bli en viktig del i åklagarens argumentation kring att gärningarna ska ses som terroristbrott, vilket förutsätter att Sverige allvarligt hade kunnat skadas och att gärningsmannens avsikt varit att injaga allvarlig fruktan hos Sveriges befolkning.

Annons

Engström får frågan om han ångrar mordet.

– Nej, svarar han snabbt.

Hundratals måltavlor

Engström har under flera år visat intresse för Centerledaren Annie Lööf, men säger att det inte rört sig om någon fixering. Och han åkte inte till Visby med en specifik plan om att attackera just henne.

– Hon var en möjlig måltavla bland flera andra, hundratals andra, säger han.

Under gårdagen sade advokat Staffan Fredriksson att försvaret bedömer faran för att förberedelsebrottet mot Lööf skulle fullbordas som ringa. Han liknande också åklagarens bevisning över hur Theodor Engström sökt på och sparat bilder på Annie Lööf genom åren vid att "plocka russinen ur en kaka" då det rör sig om ett fåtal nedslag i ett i grunden mycket stort material.

Fakta: Åtalet mot Theodor Engström

33-årige Theodor Engström åtalades den 1 november för flera brott:

* Terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan den 6 juli 2022.

* Förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Centerledaren Annie Lööf, mellan 20 juni och 6 juli 2022.

* Ringa narkotikabrott samt narkotikabrott, då Engström använt samt innehaft narkotika av olika slag.

Källa: Åklagarmyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons