Annons
Nyheter

Enklare att rapportera in fästingar

Med allmänhetens hjälp har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) konstaterat att fästingar finns i hela landet. Nu ska det bli ännu lättare att rapportera.
Djur • Publicerad 9 april 2023
Nu blir det enklare att rapportera in fästingar till SVA. Arkivbild.
Nu blir det enklare att rapportera in fästingar till SVA. Arkivbild.Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX/TT

Sedan 2018 har allmänheten kunnat rapportera fynd av fästingar i norra delen av landet, där fästingar tidigare varit ovanliga. Sedan dess har tusentals rapporter kommit in, och nu lanserar SVA en ny tjänst, "Rapportera din fästing", som ska göra hanteringen ännu enklare, rapporterar P4 Jämtland.

– Det är helt enkelt till för att vi ska få hjälp av allmänheten att se vilka arter vi har i Sverige och var de finns, säger Anna Omazic, forskare på SVA.

Annons

Tjänsten lanseras på SVA:s sajt i kommande månadsskifte och innebär att den som vill rapportera in ett fynd kan fotografera fästingen och skriva en kort rapport.

På sikt hoppas SVA med hjälp av rapporterna kunna göra kartor över utbredning, och också varna för områden där borrelia eller TBE sprids.

– Vi kan inte göra något åt att det finns fästingar men vi kan ju ge allmänheten olika råd, säger Anna Omazic.

Fakta: Fästingar

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons