Annons

Enormt isblock visar livet i Arktis

I "Arktis – medan isen smälter" belyser Nordiska museet vardagslivet för människor i Arktis, men också deras kraftigt förändrade livsvillkor.
En stor gestaltning av ett isblock tar besökarna på en kunskapsresa mellan då och nu.
Kultur • Publicerad 7 oktober 2019
Utställningens centrala del är en stor gestaltning av ett isblock skapat av konstnärs- och designduon Sofia Hedman och Serge Martynov. Pressbild.
Utställningens centrala del är en stor gestaltning av ett isblock skapat av konstnärs- och designduon Sofia Hedman och Serge Martynov. Pressbild.Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

I tusentals år har människor i Arktis utvecklat ett sätt att leva i samspel med kylan och isen. I dag står de inför nya utmaningar, som berör oss alla. Den globala uppvärmningen sker som snabbast i Arktis – på Grönland smälter isarna, i Sibirien tinar permafrosten och i norra Sverige blir vintrarna allt ostadigare och gör livet svårt för renskötare.

Genom ett rikt material av filmer, foton, berättelser och kulturföremål ger Nordiska museet i Stockholm i utställningen "Arktis – medan isen smälter" en historisk bild av vardagen för människor i Arktis dramatiska landskap.

Tre års arbete

Annons

Utställningen har tagit tre år att färdigställa och bygger delvis på Nordiska museets stora samling av samiska kulturföremål.

– Vi vill visa nordisk och samisk kultur i en arktisk kontext, eftersom att det är mycket fokus på Arktis just nu. Arktis är hem åt fyra miljoner människor och deras vardag påverkas på olika sätt av klimatförändringarna, säger Elna Nord, utställningschef.

Stort isblock i centrum

Utifrån berättelserna och föremålen som visas har formgivarduon Sofia Hedman och Serge Martynov skapat konstnärliga tolkningar – i centrum står en enorm gestaltning av ett isblock med en djup spricka för att symbolisera då och nu.

I sprickan kan besökare träda in och bekanta sig med olika rum som visar olika perspektiv av livet i Arktis.

TT: Vilka tankar vill ni väcka hos besökarna?

– Jag tycker att man blir stärkt av tanken på att människor har klarat av att leva i den här miljön, hela tiden på gränsen till dramatiska förhållanden. Det går ju också att associera till en framtid av klimatförändringar, så det är en erfarenhet som vi alla kan ta del av och lära oss något av, säger Elna Nord.

"Arktis – medan isen smälter" öppnar den 10 oktober.

Oskar Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons