Annons
Nyheter

Epa-ungdomar rycker ut i hemtjänsten

Vård • Publicerad 17 juli 2023
A-traktor på parkeringsplats. Arkivbild.
A-traktor på parkeringsplats. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Flera kommuner tar hjälp av tonåringar med A-traktorer för att lösa bemanningen i hemtjänsten, rapporterar Sveriges Radio.

Hemtjänsten i en rad svenska kommuner brottas med bemanningsbrist under sommaren. På flera håll har räddningen blivit tonåringar med A-traktor som hjälper till att köra ut mat till äldre.

Annons

– Det har varit väldigt kul, jag tycker om äldre. Jag tycker om att lyssna på dem och prata med dem, säger 15-årige Edvin Hallin till radion.

Han kör ut mat i Vilhelmina kommun i Lappland där hemtjänstchef Birgitta Ohlsson konstaterar att de tolv epa-ungdomar som anställts över sommaren varit avgörande för att få ihop pusslet.

– Vi satt ju verkligen på pottkanten. Vi såg inte att vi skulle kunna täcka personalbehovet i sommar och vi var tvungna att prova allt.

Idén med att ta hjälp av epa-ungdomar testades för första gången i Malung-Sälen i Dalarna sommaren 2018. Sedan dess har flera kommuner tagit efter.

Fakta: A-traktorer

Ursprungstanken med A-traktorernas föregångare, de så kallade epa-traktorerna, var att de skulle kunna fungera som arbetsfordon inom lantbruket.

När en bil byggs om till A-traktor ska den maximalt kunna uppnå en hastighet på 30 kilometer i timmen och det ska endast med stor svårighet gå att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Det gjorde att det blev lättare att bygga om modernare bilar till A-traktorer och har bidragit till den stora ökningen av A-traktorer.

I slutet av 2021 fanns det 45 000 A-traktorer registrerade i Sverige – i snitt 4,3 A-traktorer per 1 000 invånare.

Den allra vanligaste A-traktorn är en ombyggd Volvo.

Källa: Transportstyrelsen, Trafa

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons