Annons
Nyheter

Epsteins hemliga uppgörelse offentliggjord

En förlikning mellan miljardären Jeffrey Epstein och den kvinna som anklagar prins Andrew för sexövergrepp har offentliggjorts.
Prinsens advokater säger att uppgörelsen innebär att kvinnan inte kan stämma prinsen.
USA/Storbritannien • Publicerad 3 januari 2022
Prins Andrew. Arkivbild.Foto: Steve Parsons/AP/TT

Enligt förlikningen från 2009, som en domstol i New York offentliggjorde på måndagen, fick Virginia Giuffre 500 000 dollar av Epstein, som senare tog sitt liv.

I uppgörelsen, som inte nämner prins Andrew, finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara "potentiella svaranden" från att bli stämda av henne.

Annons

Virginia Giuffre har stämt prinsen för sexuella övergrepp som ska ha inträffat när hon var 17 år. Prins Andrews advokater anser att uppgörelsen innebär att kvinnan inte kan stämma honom.

Men Virginia Giuffres advokater säger att villkoren i uppgörelsen, som ingicks i delstaten Florida, inte är relevanta när det gäller stämningen mot prinsen. De sexuella övergreppen han ska ha begått skedde i bland annat New York och London, rapporterar BBC.

Prins Andrew, 61 år, förnekar anklagelserna.

På tisdag väntas det hållas förhandlingar om stämningsansökan ska avvisas.

Jeffrey Epstein tog sitt liv i en cell i New York i augusti 2019. I slutet av december dömdes hans tidigare flickvän Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt Epstein att utnyttja flickor sexuellt. Hon har ännu inte fått sitt straff.

Fakta: Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prins Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

I augusti 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

Juryn fällde henne på fem av sex åtalspunkter, inklusive den mest allvarliga om trafficking av minderårig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons