Annons
Nyheter

Erdogan sparkar ännu en statistikchef

Ekonomi • Publicerad 13 november 2022
Inflationen i Turkiet har skenat och låg förra månaden på 85,5 procent enligt landets statistikmyndighet. Siffrorna är delvis ifrågasatta. Arkivbild.
Inflationen i Turkiet har skenat och låg förra månaden på 85,5 procent enligt landets statistikmyndighet. Siffrorna är delvis ifrågasatta. Arkivbild.Foto: Francisco Seco AP/TT

Samtidigt som inflationen i Turkiet fullkomligt skenar, förra månaden låg den på 85,5 procent, så fortsätter landets president Recep Tayyip Erdogan att möblera om i landets statistikbyrå.

Myndigheten, som går under namnet Turkstat, ansvarar för att ta fram och publicera inflationssiffrorna och har fått se en rad chefer sluta sedan årsskiftet.

Annons

Ordföranden fick gå tidigare i år och nu gör sig Erdogan också av med vice ordföranden Fatih Sahin, som suttit på posten i åtta månader. Utöver det har en rad andra chefer på myndigheten antingen slutat eller fått sparken det senaste året.

Inflationssiffrorna från Turkstat är delvis ifrågasatta. Inhemska kritiker har hävdat att de är nedtonade för att göra presidenten nöjd. Både handelskammaren i Istanbul och fristående grupper har tagit fram egna inflationssiffror som skiljer sig från de officiella.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons