Annons
Nyheter

Erdogan utlyser undantagstillstånd

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet. Undantagstillståndet ska gälla i tre månader.
Turkiet • Publicerad 7 februari 2023
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet.Foto: AP/TT

– Vi har beslutat om detta för att säkerställa att räddningsarbetet kan utföras snabbt, säger Erdogan i ett tv-uttalande, enligt AFP.

Under måndagen meddelade den turkiske presidenten även att en veckas landssorg utlysts med anledning av katastrofen.

Annons

Beskedet om undantagstillståndet kommer samtidigt som det på sociala medier riktas allt hårdare kritik av den turkiska regeringens hantering av jordbävningen.

Under måndagskvällen fylldes turkiska kretsar på nätet av inlägg från människor som beklagade sig över utebliven hjälp från myndigheterna i just deras städer och orter. Polisen gick då ut och meddelade att alla som behöver hjälp får det.

Under tisdagen greps också fyra personer av turkisk polis med anledning av att de på sociala medier gjort inlägg om jordbävningarna.

Exakt vad personerna har skrivit är oklart, men den turkiska polismyndigheten beskriver inläggen som "provokativa" och med avsikt att "orsaka rädsla och panik".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons