Annons
Nyheter

Ersättning för nätläkare bort i Stockholm

Från och med 1 maj får de vårdföretag som har fysiska vårdcentraler i region Stockholm inte längre tillägg för digitala besök från patienter som är olistade eller listade i en annan region.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2023
Kry vårdcentral i Gallerian. Arkivbild.
Kry vårdcentral i Gallerian. Arkivbild.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Det står klart efter ett beslut i regionfullmäktige, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan 2021 får de 300 kronor per sådant besök. Då infördes nämligen samma ersättningsmodell för vårdföretagen Kry och Doktor.se som för andra vårdcentraler i regionen, eftersom de etablerat fysiska vårdcentraler i regionen året innan.

Annons

Mellan januari och oktober 2022 fick Kry och Doktor.se 74 miljoner respektive 35 miljoner kronor i ersättning, enligt SvD:s siffror.

– När vi har begränsade resurser och primärvården är hårt ansatt behöver pengarna gå till rätt saker, så då stänger vi den här ventilen, säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor i Region Stockholm till SvD.

Dessutom sänks ersättningen för videobesök från 110 till 100 kronor. Det innebär en årlig besparing för regionen på drygt 77 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons