Annons
Nyheter

Esper vill inte se militär inblandning

USA:s försvarsminister Mark Esper går emot president Donald Trump och säger att han inte stödjer tanken på att sätta in militären för att stävja de protester som just nu pågår över landet.
Uttalandet väckte spekulationer om att Esper skulle få sparken, vilket sent på kvällen inte skett.
USA • Publicerad 4 juni 2020
USA:s försvarsminister Mark Esper vill inte se ett militärt ingripande mot demonstranterna. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Mark Esper vill inte se ett militärt ingripande mot demonstranterna. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT
ÚSA:s president Donald Trump håller upp en bibel utanför St John-kyrkan i Washongton i måndags.
ÚSA:s president Donald Trump håller upp en bibel utanför St John-kyrkan i Washongton i måndags.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Militära fordon på Washingtons gator.
Militära fordon på Washingtons gator.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s försvarsminister Mark Esper vill inte sätta in militären för att stävja de protester som just nu pågår över landet, en åtgärd president Donald Trump flera gånger har hotat med.

– Alternativet att använda militär i aktiv tjänstgöring i en polisiär roll borde bara vara en allra sista utväg och enbart användas i ytterst allvarliga situationer. Vi befinner oss inte i en sådan situation nu och jag stödjer inte beslutet att åberopa den aktuella lagen, sade Esper på en presskonferens.

Annons

Han syftade på en lag, Insurrection act, från 1807 som ger USA:s president rätt att använda militären för att återställa ordningen i landet. Lagen användes senast i samband med upploppen i Los Angeles 1992, och har enligt amerikanska medier aldrig använts för hela USA.

Trump tvekar om militären

Att Esper går emot presidenten väckte spekulationer om att försvarsministern skulle kunna få sparken och källor inom Vita huset säger till nyhetsbyrån Reuters att Trump blev irriterad över Espers kommentarer.

Trumps pressekreterare Kayleigh McEnany sade under onsdagskvällen att Esper har kvar sitt jobb, åtminstone tills vidare.

– Gällande frågan om presidenten har förtroende för försvarsminister Esper kan jag säga att om han förlorar det förtroendet så är jag övertygad om att ni får veta det. Så, just nu är försvarsministern ännu försvarsminister.

Under kvällen sade Trump till tv-kanalen Newsmax TV att han inte tror att han kommer att behöva använda sig av militär för att stävja protesterna.

– Det beror på, jag tror inte det, sade han enligt Reuters.

Samtidigt uppgav Washington Post att militären inte skickar hem några hundra av de 1 600 soldater som befinner sig på militärbaser i närheten av huvudstaden, vilket de tidigare sagt att de skulle.

"Ingen tårgas"

Esper sade under sin presskonferens även att han inte i förväg blivit informerad om att polis och nationalgardet skulle använda våld för att skingra demonstranter utanför Vita huset när Trump i måndags skulle ta en promenad till St John-kyrkan för att posera för de sedermera kritiserade pressbilder där han har en bibel i handen.

På onsdagen bekräftade justitieminister William Barr tidigare uppgifter att det var han som personligen beordrat att alla demonstranter skulle skingras från området. Vita huset förnekar dock att överdrivet våld användes.

– Ingen tårgas och inga gummiklädda kulor användes, sade Kayleigh McEnany, trots att tv-bilder visat hur polis skjuter mot demonstranter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons