GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU går om USA i antal vaccindoser

Vaccinationerna i Europa har fortsatt i stadig takt under sommaren, men takten har mattats av i USA. Det har lett till att EU:s 27 medlemsstater nu sammanlagt har gett fler vaccindoser räknat per 100 invånare än USA, rapporterar .
Europa/USA • Publicerad 30 juli 2021
En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.
En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT

Tidigare i år var situationen omvänd. När EU-länderna i våras hade svårt att få tillräckligt med doser snabbt nog var USA var mer framgångsrikt på den fronten, tillsammans med Storbritannien och Israel.

Dock har vaccinkampanjerna i USA på senare tid tappat i fart – delvis på grund av ett större vaccinmotstånd än i EU-länderna, där runt 75 procent av befolkningen anser att vaccin är det enda sättet att stoppa pandemin, enligt en stor enkät i maj.

EU-länderna hade i tisdags gett 102,66 vaccindoser per 100 personer, medan USA hade gett 102,44, enligt statistiksajten Our World in Data.

Tidigare i sommar gick EU även om USA när det gäller hur många som har fått en första spruta. I nuläget har 58 procent av invånarna i EU fått en dos, jämfört med 56,5 i USA.

Bland vuxna i EU har över 70 procent fått en första spruta vaccin mot covid-19.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.