Annons
Nyheter

EU: Inget förbud mot A-traktorer

Det finns inga planer på att förbjuda A-traktorer i EU, uppger EU-kommissionen för .
Trafik • Publicerad 9 november 2022
Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. Arkivbild.
Det är inte förbud mot A-traktorer som diskuteras, enligt EU. Arkivbild.Foto: Anders Bjurö/TT

I förra veckan rapporterade Teknikens värld att EU diskuterar ett förbud mot A-traktorer från årsskiftet. Men det är inte ett förbud som är aktuellt, säger kommissionens talesperson, utan en förändring av körkortsreglerna.

Om det i praktiken innebär att personer under 18 år inte kommer att få köra dem, vilket kan ses som ett slut på fenomenet A-traktor som långsam personbil, framgår inte.

Annons

EU-kommissionen har krävt Sveriges regering på svar om A-traktorerna, och talespersonen säger till P4 att EU och Sverige bör kunna resonera sig fram till en förändring.

Den närmast explosionsartade ökningen av A-traktorer under de senaste åren började med en regeländring 2020 som möjliggjorde ombyggnad av automatväxlade bilar till A-traktorer. I dag finns ungefär 50 000 spridda över landet.

Traktorerna var från början tänkta att användas som arbetsfordon men används ofta som personbilar, om än med kraftigt sänkt hastighet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons