Annons
Nyheter

EU-kritik mot anmälningsplikt

Regeringens förslag om anmälningsplikt väcker ilska bland vänstergrupperna i EU-parlamentet. Nu kräver de att EU-kommissionen agerar.
EU • Publicerad 7 september 2023
Franska Manon Aubry (till vänster) är gruppledare för EU-parlamentets vänsterledamöter och tillhör kritikerna mot det svenska förslaget om anmälningsplikt. Arkivfoto.
Franska Manon Aubry (till vänster) är gruppledare för EU-parlamentets vänsterledamöter och tillhör kritikerna mot det svenska förslaget om anmälningsplikt. Arkivfoto.Foto: Michel Euler/AP/TT

I ett brev från 30 ledamöter i EU-parlamentet manas inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) att "inleda en dialog med den svenska regeringen med målet att stoppa införandet av den här lagen".

"Att tvinga offentligt anställda, som lärare, vårdanställda och socialarbetare att ange papperslösa till polisen är ett brott mot mänskliga rättigheter, barnrättskonventionen och EU:s stadgar om grundläggande rättigheter", anser brevskrivarna.

Annons

Regeringen meddelade på en presskonferens i förra veckan att man går vidare med att utreda förslaget.

Brevet från EU-parlamentet är undertecknat av bland andra de svenska S-ledamöterna Heléne Fritzon, Ilan De Basso, Evin Incir och Carina Ohlsson samt även Malin Björk (V) och Jakop Dalunde, Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren från MP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons