EU-skeptiker hoppas på högerkoalition
Tjeckiske EU-parlamentsledamoten Jan Zahradil gillar frihandel, Motörhead och ett betydligt smalare EU.
– Det första jag skulle göra om jag blev ordförande i EU-kommissionen vore att frysa alla förslag. Sedan skulle jag inleda en granskning och se vilka som är värda att gå vidare med och vilka som är skadliga för tillväxten, förklarar Zahradil för nyfikna åhörare på ett frukostmöte i Bryssel.
Särskilt sannolikt är det visserligen inte att den politiskt trots allt tämligen lättviktige 56-åringen från Prag verkligen kan bli bas för EU-kommissionen. Men han är ändå toppkandidat inför EU-valet för EU-parlamentets just nu tredje största partigrupp, vilket fått både företagslobbyister och människorättsorganisationer att vilja höra vad han egentligen vill.
Ingen Le Pen
Zahradil tillhör EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR, med bland andra brittiska Konservativa partiet och polska Lag och rättvisa som medlemmar, tillsammans med Sverigedemokraterna (SD), Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.
De tre sistnämndas medlemskap har väckt frågor om hur långt ECR kan tänka sig att gå för att släppa in ytterlighetspartier på högerkanten.
Zahradil placerar själv gränsen vid franska Nationell samling.
– Vi är definitivt inte redo att acceptera Marine Le Pen. Vi har principer som alla partier måste uppfylla, säger toppkandidaten.
SD stannar
Inte heller för italienske inrikesministern Matteo Salvini verkar det bli något medlemskap, åtminstone inte just nu. Den eldfängt EU-skeptiske och invandringsfientlige Salvini väntas på måndag dra igång sitt kampanjande inför EU-valet och då lansera en allians med andra likasinnade partier, som österrikiska FPÖ och tyska AFD.
Därmed stängs uppenbarligen dörren för en ännu bredare EU-skeptisk allians tillsammans med ECR.
– Det kapitlet är just nu avslutat. Men om han ångrar sig så är han välkommen att ansöka om medlemskap, säger Jan Zahradil.
SD har nämnts som en tänkbar överhoppare till Salvini-sidan, men avfärdar det rakt av.
– Nej. Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, säger EU-parlamentsledamoten Peter Lundgren.
Högerkoalition?
Genom åren har EU-parlamentet ständigt dominerats av två stora block, socialdemokratiska S&D och kristdemokratiskt konservativa EPP, som i princip skapat en "stor koalition" när det gäller att förhandla och enas om de tunga lagförslagen.
I årets EU-val väntas emellertid framför allt S&D tappa rejält, vilket får Jan Zahradil att hoppas på ett mer utpräglat högersamarbete.
– Naturligtvis skulle jag bli glad om det tar slut för den stora koalitionen och en mer ideologiskt sammanhängande koalition kan skapas, kanske med EPP, liberalerna och oss. Jag hoppas på en mer företagarvänlig majoritet, säger Zahradil i Bryssel.