Annons
Nyheter

Stoppat importstopp för ukrainskt spannmål

EU sätter stopp för importstoppet av ukrainskt spannmål, meddelar EU-kommissionen.
Men av de berörda länderna har alla utom ett hotat trotsa beslutet och behålla importförbudet.
EU • Publicerad 15 september 2023
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att importförbudet är till för de egna bönderna. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att importförbudet är till för de egna bönderna. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Ukrainas export av spannmål till EU har sedan juni omfattats av importförbud i Polen, Bulgarien, Ungern, Slovakien och Rumänien. Anledningen är att ländernas jordbrukssektorer upprepade gånger framfört klagomål om svårigheten att konkurrera med det stora inflödet från det krigshärjade landet i öst.

Men förbudet har nu upphört, meddelar EU-kommissionen, som inte förlänger stoppet när det löper ut natten lördagen.

Annons

"Befintliga åtgärder kommer att upphöra i dag", skriver kommissionen i ett uttalande.

Anledningen är att Kiev har lovat att kontrollera exporten, så att ett överflöd av spannmål undviks i de berörda länderna.

"De skeva marknadsförhållandena i de fem medlemsländerna är borta", skriver EU-kommissionen.

Men bara timmar efter EU-kommissionens kommuniké har såväl Polen som Ungern meddelat att man bibehåller importstoppet – från båda länderna säger regeringsföreträdare att det handlar om att skydda de inhemska bönderna.

Slovakien meddelar att man behåller förbudet åtminstone året ut och enligt Reuters har Rumänien hotat med liknande åtgärder.

Därmed ser Bulgarien ut att ensamt följa EU:s linje. På torsdagen röstade parlamentet igenom en resolution om att "i solidaritet med Ukraina" upphäva importförbudet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons