Annons
Nyheter

EU tar strid mot knarket

Samarbete över Atlanten ska hjälpa EU att slå mot narkotikahandeln. Kampen mot knarket jämförs nu med kampen mot terrorismen.
EU • Publicerad 7 februari 2023
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterar narkotikasmuggling i hamnen i Antwerpen i Belgien.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Om ett par veckor åker EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson tillsammans med Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden till Colombia och Ecuador för att på plats diskutera hur narkotikasmugglingen ska bekämpas.

– Jag vill ha en permanent struktur för ett polissamarbete och informationsutbyte med Colombia och det hoppas jag uppnå. I Ecuador blir en viktig sak att besöka Guayaquil, hamnen där förmodligen majoriteten av det kokain som hamnar i Antwerpen och EU kommer ifrån, berättar Johansson vid ett besök i hamnen i Antwerpen på tisdagen.

Annons

Hamnstaden vid Scheldes mynning i Belgien är en av de största inkörsportarna för narkotika till Europa. I fjol beslagtogs här en rekordmängd på totalt 110 ton kokain – 22 procent mer än året innan.

Belgiska myndigheter har ökat på antalet poliser och tullare och har som mål att framöver kunna scanna igenom 100 procent av alla de containrar som anländer från "riskländer", framför allt i Latinamerika.

Men man betonar också vikten av att hjälpas åt på EU-nivå.

– Inget land kan hantera den här kampen på egen hand. Det enda svaret ligger på europeisk nivå, säger minister Verlinden.

Ylva Johansson lovar hjälp och jämför med den internationella kampen mot terrorism.

– Hotet vi står inför från den organiserade brottsligheten är i dag minst lika stort som hotet från terrorismen, säger inrikeskommissionären i Antwerpen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons